Studio Class at Umeå University
Studio Class at Umeå University

A house for the NASR family

This project was developed by Christina Battikha as a student from American University of Beirut and was submited to the WAS awards 2017 under the Housing category.

The house is designed for the Nasr family, who has recently lost a child. They are originally from Beirut, Lebanon where they owned a house in the past (now demolished) on Monot Street. They are twelve members of the family who will live in the house. Some are temporary residents.

Each member of the family is currently passing through the DABDA process. Therefore, every space is designed as a tool to accelerate the mourning process.

The design intervenes on the family by providing them with a pit that extends upward to become a musical void on the street. The pit allows the family to get rid of the past and the belongings of the deceased in order to move forward in their lives.  The void not only acts as a bridge to a circulation wall, but also hosts each character’s specific activity with constant views towards either the street or the church. The main circulation staircase allows the neighboring façade to breathe, provides the residents with contemplation balconies that connect to the exterior world, and enhances the neighborhood’s built environment.

 

Kindly note that this project was designed as part of a design studio that involved the architectural exploration of used spaces of a fictive Lebanese family imagined by the author and student during the course.