Studio Class at Auburn University
Studio Class at Auburn University

Cabin in the woods by the sea

This project was developed by Jose Maria Gonzalez Font as a student from La Salle Universitat Ramon Llull and was submited to the WAS awards 2017 under the Housing category.

The work consistst in projecting a cabin near Antionio Bonet’s “La Ricarda”. The project will be constructed in El Prat de Llobregat, Catalonia. The parcel is filled with stone pines and by the sea.

The aim is to create a minimal but confortable space in the woods, related with the site, with its perennial vegetation and the sea.

The floor plan consists in a rectangle folded with an angle to maximize insolation and views. The angle articulates the space and generates an element that serves as a hearth inside and as a barbecue outside.

Balloon frame structure is the system chosen for this project. Also stone and metallic stucture are used. A terrace with a porch links the inside and the outside space and generates shadow in summer.

Ribbed steel sheets act both as roof covering and as a sliding security enclosure in both entrances. Warm colours and traditional materials such as natural stone and wood can be seen in the inside. Synthetic panels are used in the facade.

The result is a minimal dwelling thet relates inside and outside and assimilates the nature that surrounds it.

The work consistst in projecting a cabin near Antionio Bonet’s “La Ricarda”. The project will be constructed in El Prat de Llobregat, Catalonia. The parcel is filled with stone pines and by the sea.

The aim is to create a minimal but confortable space in the woods, related with the site, with its perennial vegetation and the sea.

The floor plan consists in a rectangle folded with an angle to maximize insolation and views. The angle articulates the space and generates an element that serves as a hearth inside and as a barbecue outside.

Balloon frame structure is the system chosen for this project. Also stone and metallic stucture are used. A terrace with a porch links the inside and the outside space and generates shadow in summer.

Ribbed steel sheets act both as roof covering and as a sliding security enclosure in both entrances. Warm colours and traditional materials such as natural stone and wood can be seen in the inside. Synthetic panels are used in the facade.

The result is a minimal dwelling thet relates inside and outside and assimilates the nature that surrounds it.

The work consistst in projecting a cabin near Antionio Bonet’s “La Ricarda”. The project will be constructed in El Prat de Llobregat, Catalonia. The parcel is filled with stone pines and by the sea.

The aim is to create a minimal but confortable space in the woods, related with the site, with its perennial vegetation and the sea.

The floor plan consists in a rectangle folded with an angle to maximize insolation and views. The angle articulates the space and generates an element that serves as a hearth inside and as a barbecue outside.

Balloon frame structure is the system chosen for this project. Also stone and metallic stucture are used. A terrace with a porch links the inside and the outside space and generates shadow in summer.

Ribbed steel sheets act both as roof covering and as a sliding security enclosure in both entrances. Warm colours and traditional materials such as natural stone and wood can be seen in the inside. Synthetic panels are used in the facade.

The result is a minimal dwelling thet relates inside and outside and assimilates the nature that surrounds it.