Critique at University of Virginia
Critique at University of Virginia

Creating the neighborhood

This project was developed by Lydia Giokari as a student from TU Delft Faculty of Architecture and the Built Environment, Chair of Architecture & Dwelling and was submited to the WAS awards 2017 under the Residential category.

The aim of the proposal is the creation of a new neighborhood in the Mariahoeve district (Den Hague, The Netherlands) by inserting new residential buildings into the existing street profile. The approach of the project not only reclaims the oversized streets of the area but also offers a completely new experience. The new scenery applied to this street can be adopted in streets with profiles up to 65meters, not only to develop more dense areas but also to offer more human-scaled environments. The special feature of the proposed neighborhood is its adaptability to change and mix the percentages of dwellings/commercial spaces/offices/ateliers in the apartment buildings according to the needs of the residents. To do so, the interior modules of the designed apartment buildings can be altered creating various transformations. The new neighborhood is formed by two different building typologies. The concept of both of them -with widths  4m and 6.8m-, is the design of slender buildings with the minimum width in order to fit in the given profile and create a new dense neighborhood with two parallel rows of buildings. As mentioned above, looking into their interior organization, flexible modules-spaces are formed which can serve various programs and uses. The construction method (the load-bearing perimeter walls) together with their slender shape allows the creation of flexible interior spaces. The stable parts are the bathrooms and piping installations, while the rest space of each module can be easily transformed according to the needs of the program that takes place every time. The interior can be divided into smaller rooms by light separation walls-plasterboards. The slender shape also allows the existence of windows in the perimeter of every module. In this way and especially in the less divided modules natural light and ventilation are offered to the maximum. The orientation of the living spaces (kitchen and living room) towards the South creates a pleasant space for people to enjoy the maximum view, light and comfort even in such small apartments.