Studio Class at Yale University
Studio Class at Yale University

Exploding Plastic Inevitable

This project was developed by Martín De Pablo as a student from Escuela Técnica Superior de Arquitectura de Valladolid and was submited to the WAS awards 2017 under the Housing category.

Residence -Creative Center for Artists in Vostell-Malpartida Museum, Los Barruecos, Cáceres, Spain

The particular wealth of Los Barruecos and the Vostell-Malpartida Museum, dedicated to the figure of the artist Wolf Vostell, mixes the prehistoric of the granite stones, the suggestive morphology of the landscape and the insurgent, avant-garde and obscure response of the German artist. In addition, the cultural memory of the area linked to the activity of transhumance and the Ruta de la Lana (the Wool Route), constitutes a solid hallmark for large part of the population and for the Museum itself, which has hosted its center since 1976 in an old wool laundry complex.

The project aims to complete the original purpose of Vostell of establishing a Residence and Creative Center for Artists, making an expansion of the current museum.

The response embraces the multiple characteristics of the environment through a sequence of spaces familiar with Fluxus movement guidelines, through interdisciplinarity and the adoption of media and materials from different fields. It produces diverse relations between the permanent and the portable, the capacity of reversibility, the minimum alteration of the landscape, its kinetic route(s), or the idea of ​​presence – non presence, becoming camouflaged with the environment.

The exploration of new spatial, material and sensorial qualities is combined with the investigation of experimental housing and work manners, as well as the recovery of some innovative ideas and technological systems of the 1960s. This leads to the creation of semi-spherical cells of fiberglass-reinforced plastic (GRFP) previously shaped and then transported to the site. The diverse program is developed inside them: fundamentally spaces of atelier and unipersonal housing or in family, that share other common areas for meeting, relation, common kitchen-canteen,…

The cells arranged on the plot, apparently dropped by chance, are placed based on the interstices, edges, vegetation, existing trees, rocks or humidity; unleashing spontaneous paths, natural movements. The cover of these plastic volumes through a mesh that appears and disappears, changes and mutates at the same time as the environment, taking on the surrounding nature spontaneously.