Studio Class at Umeå University
Studio Class at Umeå University

Forestun

This project was developed by Veronika Supruniuk as a student from BSTU and was submited to the WAS awards 2017 under the Housing category.

Forestun

Forestun = for + rest + tun; forest + tun.

Concept: One of the main tasks – creation of favorable environment for living, to achieve maximum energy efficiency. It was created as a result of the tunnels. The underground part is designed for cars, and the ground for cyclists and walkers, thus serves as a link between all sectors. Excavated earth from the tunnels used for the construction of space for recreation.

The heating of the water is due to solar energy. Also, rainwater is used to irrigate the garden, under the influence of solar energy, water is heated and sprayed onto plants. This form allows you to collect 71% more rainwater per year than the house at a right angle.

The houses use a hybrid ventilation system, for example, natural in the summer and a system of recuperation in winter.