Critique at University of Virginia
Critique at University of Virginia

House in Cagliari Castle

This project was developed by Nicholas Canargiu as a student from Università degli studi di Cagliari, Facoltà di Architettura e Ingegneria and was submited to the WAS awards 2017 under the Housing category.

The project area is located on the edge north of the castle district in Cagliari. Historically it was a passage, connecting the upper part and the lower part of Cagliari. Today this connection is blocked. On the edge of the area are the historic walls of the castle, on the other side there is a tower of the first half of the 900 which contained an electric cabin.

The idea is to re-qualify the now lost tower and the pedestrian vertical link, creating a patio house that maintains a visual relationship with the historic walls and the landscape. The tower is the generator of the project: a vertical element that is tilted on the ground, creating the large patio; the latter is rotated in the ground to create a horizontal volume. In this way two figures are generated: that of the tower, vertical, which will contain the place of work; and that of the patio house, horizontal, that will contain the places of being.

The now abandoned tower will be emptied and the artist’s atelier will be inserted inside. A spiral staircase as a vertical distribution element connects the various levels. From the tower you can go down to the house’s share and then access the large patio, at this level there are also services.

The house is at a lower level than the part of the road, so it does not stop the view on the historic perimeter and the panorama. Access takes place through a ramp and leads to the patio. Distributed on one level: the living area is a unique space that includes a kitchen, dining room and a relaxation area; The sleeping area is divided into two bedrooms, one double and one single, and they overlook another small private patio. The two areas of the house are connected through a block that contains all the facilities attached to the house, parallel to the access ramp.

The materials are the white plastered concrete exterior and the wood for the interior elements, linked by the large windows that give onto the patios. It’s an introverted house with no windows out. A white rectangle that holds perfect proportions and a studio that allows light to enter all hours of the day and at the same time allows to create shadow areas.