Pinup at Newcastle University
Pinup at Newcastle University

House in Palabanda

This project was developed by Sara Montis as a student from Facoltà di Ingegneria e Architettura di Cagliari and was submited to the WAS awards 2017 under the Housing category.

The project area is located in Stampace, in the center of Cagliari. Nearby are the archaeological site of the villa Tigellio, the botanical garden, the civil hospital and the church of San Michele.

The area is located in an important node between Corso Vittorio Emanuele II, a commercial street, and the cross-linking of the “Palabanda valley”, which cuts the project area to two kilometers to the Carmine square.

The Gothic batches, long and narrow houses that are directly facing the street, still dominate the course, and this is the type that was born of the idea of ​​the project.

The area consists of five modules that can be traced back to the gothic lot, one of which is a transverse passage.

The idea is to place a volume without affecting pre-existence, respecting it.

An enclosure that creates space with a series of sloping roofs that adapt to the context, approaching the historic walls creating interstitial spaces.

This inside enclosure contains three boxes, of the containers that distribute the interior space: services such as kitchen and bathrooms, vertical connections and natural light.

In the first three Gothic barges, where the historic walls are present, there will be two twin houses.

Between the historic wall and the house, an interstitial space is created, creating the entrance threshold.

They are minimal living rooms with the living area on the ground floor, consisting of a small living room and a dining area, on the first floor the sleeping area with two bedrooms. The two levels are connected by container boxes.

In the other two lots there is a study: on the ground floor a public sharing area and in the upper part of the more private areas. The link box is very similar to the previous one but contains differences due to the different function.

The casing has simple openings that follow the rhythm of those in the context and a marking band that marks alignment with pre-existence.

The materials used are the outside exposed concrete to differentiate the intervention from the historical pre-existence which is instead plastered white. Inside, the box boxes are made of wood, material that recalls the home’s interior.