Studio Class at UC Berkeley
Studio Class at UC Berkeley

MARKED – Metropolitan Centre of Niteroi

This project was developed by Guilherme Cunha as a student from Universidade Federal do Rio de Janeiro and was submited to the WAS awards 2017 under the Facilities category.

Marked is a refurbishment of the old municipal market of Niteroi, in Rio de Janeiro state at the São Lourenco bay, to transform into a metropolitan centre: a landmark and place for leisure and culture in the region.

The design comes as a response to the fast growth and densification of the city, which is currently unequal and prone to social contrasts. The whole proposal goes against the current tendencies and works as an experiment of a city that embraces its densification, but also respects its history. Even more it uses it as a reference to revisit its own meanings.

To do so, there are two approaches towards the theme: the design of a building that works as a catalyst for the local vitality and the master plan to the surrounding region.

As the focal point, the old market’s city block turns into a protagonist in the free spaces system. The idea is that these time-space bastions guide the sequence of urban precincts and ease the reading of the city in symbolic and physical levels. In order to achieve this, the refurbishment of two old architectures and the construction of a new mixed-use building. This would attract different profiles of users and create various fronts and public spaces.
This block characterises itself as a metropolitan community space, enabling these paradoxical spheres to collide. The central piece of it is the old market building, now a new community centre: a space for encounters, production, teaching, and reflection between citizens.