Studio Class at Umeå University
Studio Class at Umeå University

SkyLight Metro Station

This project was developed by Catarina Vale as a student from ISCTE-IUL and was submited to the WAS awards 2017 under the Facilities category.

This project aims to respond to the necessity that this intervention site has to acquiring a new public space. In response to that necessity, a metro station is proposed to facilitate and promote the access to the intervention site. Through the analysis of the intervention site, the strong presence of the basilica and the vast garden in front of it are notable. Therefore, the metro station has as a concept, in addition to the considerable opening that allows the entrance of natural light in the station, the alignment with the basilica’s facade and its framing in the garden through its presence in the proposed square, where the metro station entrance is integrated, which is in front of the basilica and that extends into the garden. This new public space happens to be mainly for pedestrian use.

The metro station entrance is also aligned with the basilica’s facade in order to emphasize it, since those who leave the station have the possibility to establish a direct view with the monument while they walk up the access stairs until the street level.  

In relation to the large vertical void, this represents the intention to allow natural light to enter on the station interior from the entrance level to the level above the platform since one of the disadvantages of the metro stations, in general, is that its users almost never have access to natural light when they are inside it. Inside the station it is possible to access the space created by the large vertical void on the level above the platform. In addition, it has another function that is to be a kind of sculptural element that vertically breaks through the garden and integrates the proposed public square.

Within the metro station, it is proposed a continuous exhibition space that goes on around of the entrance volume walls and which accompanies the entire route from the entrance level to the level that is above the platform level. The interior spaces are the result of 5 meters by 5 meters modular grid and they consist of both stopping/standing and circulation spaces.