Studio Class at AA School of Architecture
Studio Class at AA School of Architecture

Modular Vertical Village: Flexibility and conviviality in a 16 floor bulding

This project was developed by Isadora Bayma Jefferson de Oliveira as a student from PUC-RIO and was submited to the WAS awards 2017 under the Residential category.

The project was developed to be deployed in a land of 6,987m² in the central area of the city of Rio de Janeiro. The land is governed by two different laws giving rise to a stepped construction of 3 to 16 floors. That generates terraces of different dimensions. The building was designed for mixed use from minimal modules (9m²) that can be easily integrated and disintegrated according to the needs of each user. There are 1049 modules in total, of which 129 are on ground floor destined to commercial use and 775 are distribute through upper floors destined to residences. Those are connected to 142 different social areas.

The flexibility of the space seeks to allow diversity between the units. Joining one or more minimal modules the units can better adapt different commercial and families demands of space and their financial conditions. The use of independent structure, drywalls, raised floor and different facade options allow the adaptation of the architecture to the internal layout, including the location of wet areas, and their changes over time.

The principle of conviviality is articulated in an intrinsic way with the architectural concept of modular minimum units. Through post-occupation studies, it was realized that the access and size of these spaces are related to the connectivity and the sense of belonging of its regulars. For this reason, different types of convivial areas were designed with variations ranging from small “semi-private spaces” to larger “semi-public spaces”. The “semi-private spaces” are closer to the residential units and their use is restricted to a few units, and thus ensures a more personal and intimate character beyond the possibility of greater connection between the families that share it. The “semi-public spaces” are located in the terraces and in the ground floor, destined to activities that require larger areas.