Studio Class at Umeå University
Studio Class at Umeå University

Pantheon of an Architect

This project was developed by Joanna Wirkus as a student from Wroclaw University of Science and Technology and was submited to the WAS awards 2017 under the Housing category.

The concept of the house for the architect was created by the analysis of the lifestyle and values that many architects profess. The project responds to the surrounding reality by asking: Do we want to live that way?

 

As a young creator, I have analyzed the architect’s existing model of life by making a specific synthesis. For most architecture is a  passion which is the source of maintenance, which consistently limits the amount of time for other activities. Leads to workaholism do not envision a different life. The beginnings of this disease should be sought at the stage of the study. Young people quickly discover that to learn more you have to do much more than follow through the university programme. And then it starts – all the sleepless nights, liters of coffee per day, constantly tired look. The satisfaction about the finished project is so high, what makes the needes to do something new. Workshops, competitions, additional work during the studies. Time after time the boundary between architecture and casual life is disappearing. Architecture becomes everyday life.

 

The site for the project has become the top of the hill – universal, so anonymous. The house refers to the temple – the pantheon. The heart of the whole premise is a desk, located in the center of the main room. It is an analogy to the hearth around which life takes place. The studio is simple and neutral, allowing to fill in creative ideas. The remaining rooms are marginal, limited only to meet the basic needs of residents. A home for one person or a couple who does not plan to start a family in their busy lives. From the window it is easy to see the Tatra Mountains – do we ever gonna have time to admire this view?