Studio Class at UC Berkeley
Studio Class at UC Berkeley

Pottery Institute

This project was developed by Aashlesha Bhosale as a student from Vidyavardhan's Institute of Design Environment and Architecture and was submited to the WAS awards 2017 under the Facilities category.

Brief mentioned 2 Potter’s families’ wants to start an institute in urban area to generate employment and to reach out with the art of pottery making to the maximum crowd, while keeping their hereditary business of selling and making of pots. Residence was required in the campus for the family only.

The site located in old city, near the sacred river Godavari, Nashik, India. The area being dense has lot many small courts and it reacts well to the climate here.

The family previously lived in rural area with open grounds and small shades where their daily activities happened. The site is completely opposite; here there are 6M to 9M high walls which surrounds the whole site except the openings only on chowk (court).The south-west side is completely blocked from where the wind flows. The challenge was to provide light and ventilation only from above and give the feeling of openness in all aspects.

Concept:

 The idea was to provide a space where the potter feels like sitting in his own art, which he has been creating from so many years. He could hear the voices keep look on his students, talk with the buyers. Everyone could participate but no one can disturb the serenity of the space. The outer climate would change the space quality everyday keeping the space workable.

The journey is planned in accordance to the making of pot. When we enter we first see the clay/soil then the water, the sieving area and then we see mixing of clay on one side and drying of pots on another, after that we enter the pot making area and the exhibit. Finally we see the kiln and décor area where the open storage is provided. Many small courts are placed to keep the functioning of spaces smooth throughout the year. The facades are designed participatory, this gives the security to exterior courts and streets, this is how the old structures in this area were built.

The curved roof above pot making area reflects maximum indirect light and the small openings help keep the climate livable.