Studio Class at Auburn University
Studio Class at Auburn University

PRIEST HOUSE

This project was developed by as a student from Vidyavardhan's Institute of Design Environment and Architecture and was submited to the WAS awards 2017 under the Housing category.

The brief demanded to design a house around a court. The main objective was to provide quality life for the priest. The daily routine of priest is, he wakes up at 5 in morning and go to temple for daily rituals, comes back home and do pooja at his own inhouse temple. Then he have breakfast and attend the devotees to solve their issues. Further he attends guest who are living in his house for the 3 to 7 days rituals. After performing the rituals for guest he has his lunch and spends the evening with family and friends.

Trimbakeshwar being the oldest town has varied typology of houses. Because of the mountains stretching from east to north-west the wind flow is from all sides, bringing in air and rain from anywhere. In design the roofs are extended and are almost sloping avoiding direct weather.

The journey from temple to the site was mountains as backdrop and 2-4 storied structures built closely forming narrow streets and chowks (court). While designing this became the main motive to keep the changing volumes constant even inside. Only the guest bed rooms are provided flat roofs, as they are mostly from urban context and are not used to the experience of volumes in trimbakeshwar. The guest could feel the village life as their bedrooms are placed on street side where they see people but they couldn’t be clearly seen because of darkness.

Court is kept at centre to become waiting area for all passer by’s to wait for priest. The dinning, living room, office and master bedroom opens on the lake side to capture the view at early morning and evening when the priest spends most of the time, the slanting walls avoid sun during day time at lowest level while the above floor gives back captured heat during night making all bedrooms function well (hot-humid climate). The whole house is designed to let wind flow continuously. The parent’s bed and children bed are placed above guest bed on street side to have interaction with people directly without actually going down.