Studio Class at Auburn University
Studio Class at Auburn University

Reclaiming space – the green extension

This project was developed by Lara Bou Chebl as a student from ALBA - Académie Libanaise des Beaux-Arts and was submited to the WAS awards 2017 under the Facilities category.

Reclaiming space is a project that aims to explore the notion of space through the blurred boundaries that exist between architecture, landscape and urban design.

The project is an extension of two existing buildings in the American University of Beirut (AUB) Campus. The first building houses the architecture Faculty and the second the engineering. The extension will add more meeting spaces for the students as well as a library and different workshop spaces.

After the analysis of the context, I discovered that in the original plans the site was destined to become stairs connecting the middle part to the lower part of AUB.

The concept started from here: rebuilding the stairs adding a metallic Structure on top to include all the functions needed for the students. The projects becomes a link more like a parkour between the stairs, the open spaces and the different workspaces.

Within the same structure exists a network of different functions connected by a green path, platforms and stairs forming various meeting points.  This encourages interaction between the students of the two faculties.

In a phrase the idea was to create a space rather than a building.