Critique at University of Virginia
Critique at University of Virginia

San Martin Ambulatory Health Center

This project was developed by Agustin Camicha as a student from Universidad de Buenos Aires (FADU-UBA) and was submited to the WAS awards 2017 under the Facilities category.

How should a health center be now and in the future?

The health centers generally serve the citizen but they do so in an unnecessarily dramatic and sometimes depressing space.
It is considered, as a first measure, the need to change this perception and get to devise a positive space that could act as a container of social activity, rather than a purely hospitable center.

The Health Center is located in San Martin, Buenos Aires Argentina.
It proposes a new type of hospital architecture, with great warmth in the interior spaces through a close relationship between building and nature.

The interior is widely illuminated with natural light through different patios, which allows a comfortable hospital experience, in contrast to the more adjusted scale spaces that usually constitute buildings of this nature.

One of the most important intentions of the project was to create a unique space where natural light constantly transforms the inner atmosphere, generating a direct connection between the user and nature and thus facilitate the healing process.

This large space integrates the waits with public program such as library, cafeteria and auditorium. In this way we seek to improve the patient’s experience, which played an important role in the design process.

It is structured from patios with different functions. The curved forms of them accentuate the introverted and pleasant character of the space, generating a relaxed and welcoming atmosphere.
In this way the typical hospital corridors are eliminated, generating fluid circulations around natural light and vegetation.

Contrary to the interior, the exterior seeks abstraction and synthesis. A shell, to protect the interior that becomes friendly, warm and complex. In this way, the most rigid program of the health center is located against the edges, which has restricted circulation for staff and patients, achieving total independence from the rest of the building.