Studio Class at AA School of Architecture
Studio Class at AA School of Architecture

Social reintegration within a “Third Place”

This project was developed by Manon Genevois as a student from Ecole Nationale Supérieure d'Architecture de Strasbourg and was submited to the WAS awards 2017 under the Facilities category.

This project deals with notions like freedom, social rehabilitation and the boundary between public and private space by linking two very different architectural programs : a transition house for women offenders and a media library « Third-Place ». The stake is to re-establish those women at the heart of the city’s activity by a social reintegration through architecture.

The project is located in the center of the french city of Strasbourg, alongside the Ill river. The building site is bordered by two streets with two different ambiances : a very animated commercial axis on the western side and a residential street on the est. The repartition of the programs on the building site is based on those characteristics : the public part of the project spreads out in the lower levels, and an interior street links the two streets and attracts visitors inside the project. The halfway houses has it’s own entrance on the residential street and expands on the higher levels. Entrances of the public and private part of the project have been separated to preserve the intimacy of the residents.

The project’s volumes starts on a typo-morphological approach based on a cubic unit of 10×10 meters. The imbrication of those cubes modules allows the creation of light infiltrations in the media library space, and various ambiances induced by the effect of expansion and contraction of space. Offsets enables the creation of garden-terrasses, so that the vegetation can spread into the project.

On the facade of the public part of the project, openings can barely be seen from the street level, creating a very monolithic aspect to the building. In the halfway house, the eastern facade is more open, and vegetation is used as a visual barrier. Rather, the inner street of the project is widely open so we can see the public program when we go through the building.

This building was thought like a concretion of liquide stone taken over by vegetation.