Studio Class at UC Berkeley
Studio Class at UC Berkeley

TEHRAN EDUCATIONAL COMPLEX FOR STUDENTS WITH SPECIAL NEEDS

This project was developed by Arezou Zaredar as a student from Shahid Beheshti University and was submited to the WAS awards 2017 under the Facilities category.

Concept

Considering the fact that school buildings are not temporary and because of the amount of budget spent to construct this type of building, aggregation and flexibility are necessary. In order to make this project suitable for children and students of nursery to high school with all disabilities each education department has its own yard. The form of the building and yards is suitable for all types of students to feel comfortable and comparatively free. This complex is also able to be extended in floors according to the number of students using a place, which can highlight the concept that: “Flexibility also comes from where a system in a critical situation redeems the shortage and overlapping starts from here.

 

Organization 

There are five educational zones located in the building to accommodate students from all educational levels. All of the zones are designed to provide independent activities while they can use services such as rehabilitation, therapeutic and sports facilities at the central public zone without interrupting other zones. These facilities are affordable by aggregation of grades and students with all kind of disabilities.

Classes are designed to be able to join together in order to provide sufficient space when number of students increases or could be separated in two parts when more students need private education. All of the flexible classes are directly connected to a private yard which is designed with green spaces and birds in them. All private yards are able to have access to a public yard at the central public zone with car access. Having a separate yard for each grade and dividing the car access from playing area provides safety for disabled individuals. Furthermore, the public zone has a separate access for rehabilitation and sports zone for public members even after the school time.