Studio Class at Auburn University
Studio Class at Auburn University

Temporary exhibition spaces in a decommissioned industrial complex

This project was developed by Mauro Soro as a student from Università degli Studi di Sassari - Architettura ad Alghero and was submited to the WAS awards 2017 under the Facilities category.

The aim of the project was to switch the monofunctional-commercial area of a Sardinian town, Oristano, to a multifunctional one, reusing some empty industrial buildings and adding some attractive functions, also regenerating the surrounding public, walkable, spaces, connected to the centre of the city.

Two different (actually empty) buildings host the proposed spaces for exhibitions, and they are connected one to each other with a walkway lifted from the ground between the two architectures. The biggest one has a free ground-level plan for temporary big artistic installations. From that space starts a ramp for the upper level that goes through a sequence of spaces progressively more raised from the ground, where take place artist’s workshops. This walkway through art’s production reaches the second building with permanent exhibitions along a ramp that goes continuously from the ground to the rooftop, making a spiral around a full-height patio.

It is a space where the inhabitants can go watching art’s birth and its exhibition, and take part to its creation by taking lessons about it (learning directly from the artist), totally recovering the existing empty commercial spaces and giving them back to the people.