Studio Class at UC Berkeley
Studio Class at UC Berkeley

Cohousing

This project was developed by Ali Nazari as a student from Soore faculty of architecture and urban planning and was submited to the WAS awards 2017 under the Residential category.

The main concern of the project is the change in the structure of residential projects in Tehran. This project while having a residential plan and program, has become a residential-social project in contact with the city and has let to redefining open spaces, semi-public and public spaces that have social and physical qualities. It will in some way crystallize the nature of collective and social life.

According to the word “cohousing” that is made up of community and house, the purpose of creating it was to encourage humans to live socially. In fact, the main goals of these types of collections are to promote the social life of humans and provide a coherent group life experience and it is based on democratic methods for residents as well as a high level of sustainability.

The stretch of this land is north and south with a 25-degree spin left to the northern geographic. And also the main entrance of the project in the north is thought to be the main street due to its proximity. Due to the compactness of the site this project has been able to act as a joint and let the city penetrate it so that the context of the north and south connects its boundaries and creates the event and collective space at the ground level of the project.

 

 

Project strategies

-The production of a plan for open spaces that has a special definition and function (such as general gardening, children’s playgrounds, walking paths, bikes and playgrounds

-Maintaining the trees on the site

– Interconnection of open and closed spaces

– Providing lighting for indoor spaces and natural ventilation

-Organ harvesting from the region’s organic tissue

-Attention to security and neighborhood relations

– Attention to environmental issues