Pinup at Newcastle University
Pinup at Newcastle University

The Fusion of Islands – Recreating a Connected Community Through Walkways

This project was developed by Hoi Ching CHEUNG as a student from The University of Hong Kong and was submited to the WAS awards 2017 under the Facilities category.

Early in 1900s, the foreigners designed Li-long, an architecture which usually comprises strict gates and high walls at the entrances of the neighborhood, for separating the Chinese and the foreigners but also enhancing the internal interaction within the small communities.

However, time flies and Shanghai soon becomes a hustle city in China, that the government spares no efforts in financial and economic development. With the lack of development and maintenance, the residents in Li-long become the minority who are isolated out from the contemporary living style also the socializing network. The young people gradually move out from the old-fashioned Li-longs that the disappearance of the affection between family members and neighbors causes the residents a sense of loss, which leads to the “island” condition of the gated communities.

In the studio project, an infrastructure – a mixed used centre for kids and elderly will be settled at the centre of the lilong cluster in Honghou Middle District, using the geographical connection with the infrastructure, as the “knots” connecting the “islands”, in order to revive the old residential district by increasing social connection and extension of social networks.