Critique at University of Virginia
Critique at University of Virginia

The Link @Joo Chiat

This project was developed by Benedict Chew as a student from University of Melbourne and was submited to the WAS awards 2017 under the Residential category.

This Public Housing is to explore multiple generations living under one roof or within close proximity where families have the options to live together, adjacent or in a separate unit from their family members within the same development. The challenge is to design an all-inclusive housing project exploring the varied possibilities of creating accessible housing that knits the social and physical fabric of our urban environment. Located in Katong/Joo Chiat(Singapore), an area rich in history, culture and heritage. It is known to be a melting pot of Peranakan, Chinese, Malay, Indian and Eurasian cultures seen through its distinctive architectural styles and enriched by the multi-ethnic cuisines available in the area.

The Link@Joo Chiat seeks to bring connection into the community. A bridge or network integrated to link people through transitions throughout the spaces. It offers 4 bedroom, 3 bedroom, and 1 bedroom apartments. A large urban connector linking the two opposing roads together on the ground floor.

There are many forms of linkage; physical links, emotional links, visual connections etc. Thus the Link@Joo chiat was molded to fit such linkages and connections, bringing people together through the common spaces between the floating volumes.

(12 Storey residential flats along Joo Chiat Terrace Lot MK26-00668V)