Studio Class at AA School of Architecture
Studio Class at AA School of Architecture

TUSCANYNESS

This project was developed by Lorenzo Rossi as a student from Scuola di Ingegneria, Università di Pisa and was submited to the WAS awards 2017 under the Housing category.

Pietrasanta is a town in the province of Lucca situated on the coastal area of Tuscany. The town has a system with many medieval buildings characterized by the typical Tuscan Renaissance building.

The plot of land, affected by the new construction project, is located in the eastern part of the country, in the square where the ancient walls end.

The  idea of the project is based on the principle of not differ from traditional building typical of the place, taking the characteristic elements and rework them in a modern way.

The project includes a building consists of three staggered floors exploiting the different dimension between via Sant’Agostino and Via XX Settembre.

The project has a corten basement  cut off in the main facade. From the basement set the windows that cover almost all the height of the second floor. The top floor was designed a roof terrace from which you can enjoy the view. The back speaks the same language of the front.

The materials used for the project are the corten, used for the basement and for finishing of the ‘altana’ and window to book  of the first floor, and the cement paste, gray-yellow plastered facades reminiscent of the place, which was used to cover for the facades and the roof.

The interior has been designed based on traditional architecture of the place: the floor is expected to ‘pietra serena’, Tuscan stone element for excellence, while for the window frames and the staircase was chosen the cypress wood, typical wood of the Tuscan landscape. Inside the staircase has a particular role, the intention is to simulate a shaft that comes from the ground floor and extends to the top floor.