Studio Class at Auburn University
Studio Class at Auburn University

Urban Void and Periphery: Redefine Living

This project was developed by Didong Chen as a student from KU Leuven and was submited to the WAS awards 2017 under the Residential category.

With the development of whole society, while we try to figure out new strategy to highly improve the density of some parts of the city to accommodate more people, some other parts, however, become unexpected urban void in the city, which is also the case for the district we worked on in Antwerp. Thus my whole research is about how to reconstruct the space and functions of the urban void to turn it from unused or inefficiently used space to highly used space with a rational higher density on this plot, in this way my sustainable strategy was fully expressed. While green space always has high possibility of becoming a good living environment, the challenge is also vey obvious, as destruction of the natural context is always prohibit. Between zoom in and zoom out, my final work presents to show the details of some buildings and space, in this way we could truly figure out how it will be like to live in this kind of house. After the research of courtyard house, one block with complexity in prototypes of the space construction to dig into the space relationship, eye contact and light was chosen.